Larvik bibliotek
Nansetgata 29,3256 Larvik
Postadresse:
Pb 2020, 3255 Larvik

tlf.: 33 17 10 50
fax: 33 18 79 05
e-post: larbib@larbib.no

Åpningstider:
(Ubemannet fra 08-09)
man-tors 08 - 20
fre 08 - 16
lør 10 - 14

  • Decrease font size
  • Default font           size
  • Increase font size
Prosjektinformasjon "Ny på nett"
Kursmateriell - "Ny på nett" (e-Borger) Skriv ut E-post

Alt kursmateriell er utarbeidet av Siw-Hege A. Tøstibakken (Larvik kommune, Utviklingsavdelingen) og Rigmor Haug (Larvik kommune, Larvik bibliotek) i samarbeid med Jon Sverre Riis og Jan Henrik Seemann (Larvik kommune, Servicesenteret) på enkelte hefter. I tillegg har Rune Aares , Gaute Thøgersen og Ann-Iren Thøgersen (alle tre fra Larvik læringssenter) kommet med innspill til heftene og kursopplegget.

Kurset består av i alt 9 kurshefter. Alle kurshefter er lagt ut som pdf. Det er ett teksthefte og en undervisningsfil til hver kursdel. Tekstheftet er ment brukt som et oppslagsverk for deltagerne, som de kan slå opp i og bruke hjemme også etter at kurset er ferdig. Undervisningsfilene (opprinnelig PowerPoint-filer) følger heftene.

Spørsmål om kurset kan rettes til Rigmor Haug på e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

NB! Heftene er ikke oppdatert!
Dersom man ønsker å benytte dem i kurssammenheng, de oppdateres. Ting endres raskt, og det er brukt mye skjermdump fra nettsider og systemer. Disse vil raskt bli foreldet.

Vi håper at våre kurshefter kan være en inspirasjon for andre!

 

Kurspakke 1

Hefte 1: Bli kjent med pcen din!
Dette heftet tar i hovedsak for seg bruken av mus og tastatur.
Vi benyttet også en CD utgitt av VOX: "ABC pc" som øvingsoppgave for bruk av mus og tastatur. Denne CDen er gratis. Vi delte også ut gratis øreplugger til deltagerne under denne øvelsen.  Dette kurset i grunnleggende bruk av datamaskinen (ABC pc) lå også på nett på adressen www.abcpc.no. Dette nettstedet er i skrivende stund ikke tilgjengelig (16.07.2012).

K1 - hefte 1. Tekstheftet.
K1 - hefte 1. Undervisning.

Hefte 2: Operativsystemer.
En gjennomgang av ulike operativsystemer, Skrivebordet og hvordan man kan starte opp programmer. På kursene hadde vi deltagere med tre forskjellige operativsystemer: Windows Vista, Windows XP og Windows 7.

K1 - hefte 2. Tekstheftet.
K1 - hefte 2. Undervisning.

Hefte 3: Enkel tekstbehandling.
Vi benytter WordPad til enkel tekstbehandling. WordPad er valgt fordi det finnes tilgjengelig på alle de tre plattformene (Win7, XP og Vista)

K1 - hefte 3. Tekstheftet.
K1 - hefte 3. Undervisning.

Hefte 4: Internett. Bruk av nettleser.
Vi bruker Internet Explorer fordi den følger med Windows. Litt om sikkerhet og nettvett og litt om søking med Google er også med i dette heftet.

K1 - hefte 4. Tekstheftet.
K1 - hefte 4. Undervisning.

hefte 5: E-post, med Gmail.
Gmail er valgt fordi den er gratis og finnes i norsk utgave.
Vilkår for bruk av tjenesten ble delt ut til deltagerne.

K1 - hefte 5. Tekstheftet.
K1 - hefte 5. Undervisning.

 

Kurspakke 2

Hefte 1: Internett: Sosiale medier.
Med hovedvekt på Facebook.

K2 - hefte 1. Tekstheftet.
K2 - hefte 1. Undervisning.


Hefte 2: Internett: Reiser. Billetter. Kjøp og salg. Slekt.

K2 - hefte 2. Tekstheftet.
K2 - hefte 3. Undervisning.

Hefte 3: Internett: Offentlige etater
Det viktigste i dette heftet var presentasjonen av Larvik kommunes nettsider og Larvik biblioteks tjenester på nett. I tillegg tok vi en gjennomgang av andre aktuelle offentlige etater.

K2 - hefte 3. Tekstrheftet.
K2 - hefte 4. Undervisning.

Hefte 4: Filbehandling. Datalagring (Arkivering). Mapper og filer.
Det ble laget et sett med filer til bruk på oppgavene i dette heftet. Disse filene ble lastet over til en minnepinne, slik at kursdeltagerne kunne jobbe med disse uten at det påvirket filoppsettet på egen pc. Disse øvingsfilene er ikke lagt ut tilgjengelig på nettet, men kan oversendes via e-post dersom det er behov for det.

Dette heftet er utarbeidet av Jon Sverre Riis.

K2 - hefte 4. Tekstheftet.
K2 - hefte 4. Undervisning.

Sist oppdatert mandag 16. juli 2012 10:03
 
Den digitale borger Skriv ut E-post

Bakgrunnen for kurset er et nordisk prosjekt : ”Rum for bildning”. I utgangspunktet er dette et samarbeidsprosjekt mellom bibliotek og organisasjoner og institusjoner innen voksenopplæring. Vi skal se på måter å samarbeide på og utvikle modeller for hvordan vi kan utnytte hverandres kunnskap og kompetanse.

Larvik er med som en av to norske kommuner. Overskriften på vårt lokale prosjekt er ”Den digitale borger”. Vi skal forsøke å sikre innbyggernes tilgang til kunnskap og informasjon ved å støtte opp under arbeidet med utviklingen av Larvik som e-kommune.

Prosjektet er toårig med oppstart i høsten 2010 og avslutning første halvår 2012.

Kursmateriellet er utarbeidet av Rigmor Haug, Larvik bibliotek og Siw Hege Tøstibakken, Utviklingsavdelingen i Larvik kommune. I tillegg brukes noe materiale fra VOX (CD)

Vestfold fylkesbibliotek og Nasjonalbiblioteket støtter prosjektet økonomisk.

Prosjektgruppa består av
Anne Verde, biblioteksjef, Larvik bibliotek
Arne Inge Oxholm, rektor, Voksenopplæringa
Liv Nordman, Voksenopplæringsforbundet

 Søk i våre samlinger

Mine lån